preskoči na sadržaj

Pomorska škola Bakar

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt „Plastificiramo li more“ omogućila nam je INA d.d.

Autor: Radiana Tomée - Cicvarić, 14. 12. 2020.

U želji da prikažemo našim učenicima i svim prijateljima mora koji će svratiti u našu školu problematiku onečišćenja plastikom, izradili smo i opremili  izložbeni prostor u školi.

U morskom okolišu sve je veći problem plastike koja zagađuje morski sustav, ali ulazi i u hranidbeni lanac organizama. Generacijama se nije vodila briga o problemu odbacivanja plastike u moru što je danas rezultiralo velikim problemom na lokalnoj, ali i globalnoj razini.

Količina plastičnog otpada u Jadranskom moru sve je veća. Morske struje i južni vjetrovi donose ogromne količine plastičnog otpada na naše plaže i tako stvaraju velike probleme. Posljedice koje stvara onečišćenje plastikom su mnogobrojne i nesagledive, od ulaska plastike i prijenosa štetnih tvari u ljudski organizam do negativnog utjecaja na krajobraz i turizam.

„Da bi se spriječilo daljnje onečišćenje mora i oceana, potrebno je smanjiti ili zabraniti upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda, a putem organiziranja i osmišljavanja dobrovoljnih akcija čišćenja obale i podmorja educirati o funkcioniranju morskih ekosustava te povećati svijest ljudi o potrebi zaštite mora i učinkovitog gospodarenja otpadom.“ – iz Impresuuma

               

     
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Pomorska škola Bakar / Nautička 14, HR-51222 Bakar / ss-pomorska-bakar.skole.hr / info@pomorskabakar.hr
preskoči na navigaciju